боја ЦРНА/ПОРТОКАЛОВА
големина на рамот S, M, L, XL, XXL
 • Air
 • 100mm suspension travel
 • Tapered
 • Remote lockout
 • 51mm fork offset
 • 29x2.8" max. wheelsize
 • 32 teeth
 • 170 mm-S, 175 mm-M up
ланец KMC X12
седло MERIDA COMP CC
 • material: aluminium
 • 31.8mm diameter
 • -6° stem angle
 • S-70 mm, M-80 mm, L-90 mm, XL-100 mm, XXL-110 mm
 • material: carbon
 • 29x2.25" max. wheelsize
 • 148x12mm axle standard
 • BB92 bottom bracket standard
рачки MERIDA EXPERT EC
 • material: carbon
 • 30.9mm diameter
 • 0mm setback
внатрешна гума Ultralite-29
Ѕвонче YWS-Alloy
големина на стемот S-70 mm, M-80 mm, L-90 mm, XL-100 mm, XXL-110 mm
 • material: aluminium
 • 720mm width
 • flat

weighed with 29" wheels and at frame size M, without pedals

големина на курбла 170 mm-S, 175 mm-M up
Дозволена максимална тежина 135 kg
 • including removeable lever, 6/4mm allen key
 • 22.8mm inner width
 • material: aluminium
 • Tubeless ready (tubeless tape and valves not included)
Слика од Геометријата на Рамот на Велосипедот
Големина на Рамот S M L XL XXL
Големина на гумите 29" 29" 29" 29" 29"
Големина на Рамот cm 38 44 48 53 58
St Кол за Седло Mm 380 444 483 532 584
TT Горнa Цевки Mm 585 605 625 645 665
Cs Носачи на Ланец Mm 433 433 433 433 433
Hta Цевка од Главина Агол во Степени 70 70 70 70 70
Sta Кол за Седло Степени Агол 73.5 73.5 73.5 73.5 73.5
Bd Пад на Средна Осовина Mm 65 65 65 65 65
Ht Должина на Цевка од Главна Осовина Mm 95 100 110 125 145
Fl Должини на Виљушки Mm 506 506 506 506 506
R Дофат Mm 402 421 438 454 468
S stack [mm] 617 622 631 645 664
WB меѓуосовинско растојание [mm] 1080 1101 1121 1142 1163
SH висина на прекачување [mm] 681 744 778 819 842

Основни карактеристики на Категоријата

Besides offering the BIG.NINE in a full carbon version, we also have BIG.NINE LITE and BIG.NINE/ SEVEN TFS aluminium frames in our range. While the LITE features the same race-proven geometry as the carbon models, the TFS bikes offer a more relaxed geometry, through a shorter top tube and a higher head tube, resulting in a more upright riding position and enhanced trail visibility. The TFS frames feature internal cable routing (except the BIG.NINE/BIG.SEVEN 15), smooth welding, tapered head tube, inboard disc mounts, and mounts for fenders, rear rack and kickstand.

Нашите класични HARDTAIL (велосипеди со амортизерска виљушка) се 'рбетот на нашиот асортиман и го покажуваат огромното богатство од искуство и знаење акумулирано во период од 48 години развој и производство на велосипеди. Опсегот BIG.NINE и BIG.SEVEN ја симболизира симбиозата помеѓу модерната технологија на рамки, вниманието кон деталите и изработката „Made in Taiwan“.

Сите модели се до BIG.NINE LITE нивото на рамка, се одликуваат со столб за седишта од 30,9 милиметри, појачана површина на спојување  која ја зголемува силата на спојувањето на горната цевка и колот на седлото, и отвора можност за поставување на dropper кол за седло. Моделите се до BIG.NINE LIMITED нивото дозволуваат внатрешно протегање на кабелот за dropper колот за седло, додека за останатите модели е потребно надворешно протегање.

Каблите, куќиштата и хидруличните црева на сопирачките се затегнати под голема напнатост, за да се спречи треперење при груби патеки. Сите влезови се целосно заменливи за да се справат со DI2, хидрауличните црева, каблите за сопирачките, куќиштата за кабелот и ланецот и слично.

Нашите модели од карбон и лесен алуминиум се одликуваат со долг досег од 422 милиметри, стрмен агол на седиштето 73,5°, благ 70° агол на главата и 80 милиметарски стим (BIG.NINE – M), кои што ја овозможуваат новата генерација на XC геометрија на BIG.NINE. Агресивната агилност овозможува стабилна смиреност, перфектна за денешните побарувања.

Технологии

IMAGE

FLEX-STAY

The seat and chainstay profile and carbon lay-up schedule are adapted to work like a flat leaf spring, absorbing surface bumps and reducing vibrations.

FLEX-STAY
IMAGE

X-TAPER HEADTUBE

Our X-Tapered headtube offers the space for a tapered fork to be fitted. Tapered forks offer superb stiffness and precise and deliver confidence-inspiring steering.

X-TAPER HEADTUBE
IMAGE

INTERNAL CABLE ROUTING

Cables are routed through the frame, entering and exiting through smooth sockets. The bike looks neat, whilst the cables are protected from moisture and dirt.

INTERNAL CABLE ROUTING
IMAGE

SMART ENTRY

Cables, housings and brake hoses are clamped under tension to prevent rattling when the trails or roads get rough. All inlets are completely interchangeable to deal with Di2, hydraulic hoses, brake cable and gear cable housings etc.

SMART ENTRY
IMAGE

DI2 READY

Bikes/frames with the symbol ‘Di2 Ready’ are prepared for the installation of Di2 technology with battery mounting in the seat post or within the fork steerer.

IMAGE

NANO MATRIX CARBON

To protect the integrity of carbon frames, the fibres are bonded together with an epoxy resin with added nano particles, increasing impact resistance by up to 40%.

IMAGE

AWS

When creating the individual carbon elements, an inflatable bladder is used to ensure there are no wrinkles inside the tube as these can add weight and create weakness. This results in a lighter, stiffer and stronger frame.