ВОЗЕЊЕ БЕЗ ПРЕСТАН ОД ПИРИНЕИТЕ ДО МОРЕТО

ВОЗЕЊЕ СО ХОЗЕ ХЕРМИДА (JOSÉ HERMIDA) ПО ПЛАНИНИНСКИ ПАТЕКИ

PYRENEES x SANT FELIU DE GUIXOLS (TOSSA DE MAR)
Растојание: 221 km
Времетраење: 7 часа 45 минути

 

Слободата што ви ја дава велосипедот никогаш не престанува да ме зачудува. По многу години возење и трки, тоа е нешто што сè уште го откривам. За време на долгата блокада во Шпанија, знаев дека кога конечно повторно ќе можам да возам на отворено, ќе направи само соодветна авантура за да прославам, па затоа планирав патување од 200 км од мојот дом во планините до морето, истражувајќи ги споредните патишта и земјени патеки што никогаш порано не ги возев. Додека распоредот за обуки и календарот за трки доминираа во мојата професионална кариера, моето „пензионирање“ ми даде многу можности да нурнам во мали авантури и да возам само за забава. Јас сè уште возам многу и не можам правилно да се откажам од режимот на обука (старите навики умираат тешко) и сè уште уживам во долгите денови во „седлото“. Но, она што секако се промени е дека јас ценам многу повеќе денес, каква слобода може да ви даде велосипедот.

06:00 часот | ДОМА НА ПИРЕНИТЕ

ПОСЛЕДНИТЕ ПОДГОТОВКИ ПРЕД ПОЧЕТОКОТ НА ЗАБАВАТА

Првата блокада во Шпанија беше долга и тешка, при што вежбите надвор беа силно ограничени. Но, кога дојде летото и работите се олабавија, јас бев супер заинтересиран да ја искористам таа слобода и да комбинирам голем ден во „седлото“ со истражување на непозната патека. Кој подобар велосипед би можел да имам во мојата колекција од SILEX, кој комбинира брзо и удобно тркалање на асфалт со импресивни можности за патека, кога ќе излезете надвор од патот? Додека го планирав својот „голем ден надвор“, погледнав многу опции и на крајот се решив да возам велосипед од мојот роден град на Пиринеите сè до крајбрежниот град Сант Фелиу де Гвиксолс (Тоса де Мар) (Sant Feliu de Guixols (Tossa de Mar)) на работ од Средоземно Море. 

Бидејќи повеќе пати ја имав поминато патеката со моите моторни велосипеди SCULTURA, имав добра увид за основниот распоред, но поминувјќи ја на SILEX, тоа ми даде шанса да се тргнам од асфалтот секогаш кога е можно. Секогаш кога возев на асфалт, забележував помали патишта, патеки и велосипедски патеки што одат паралелно, што ме натера да сонувам да ја направам истата рута, но да ги додадам овие возбудливи теренски елементи. Впрочем, јас сум планински велосипедист. Иако патеката и онака е веќе неверојатно убава, додавањето на овие пренасочувања ќе ми дозволи уште повеќе да нурнам во пејзажот. Бев возбуден кога ги открив сите овие мали „џебови“, на кои никогаш не обрнував многу внимание во минатото кога бев целосно фокусиран на проценти, вати, ритам и временски интервал.

07:45  |  ЕЛ РИПОЛОС (EL RIPOLLES)

ОСТАВАЊЕ НА ПИРИНЕЈСКИТЕ ПЛАНИНИ ПОЗАДИ

Неколку дена пред моето патување, на SILEX поставив пакет седло и торба со рамка што ми овозможи да земам доволно храна, облека, светла и сè друго што ви треба за нон-стоп возење на +200 км. Знаев дека морам рано да започнам за да имам многу дневна светлина на моја страна за да ја поминам рутата долга 221 км. Потребна беше рана ноќ, и со возбудата поради мојата „велосипедска авантура“, се чувствував слично како и во деновите кога нервозно се подготвував за голема трка. Утрото дојде, и јас тргнав на пат. Свежото летно утро бараше дополнителен слој на облека, но откако нозете почнаа да се загреваат, се чувствував супер возбудено што конечно започна „големиот ден надвор“. Поминаа почетните километри и брзо го најдов мојот ритам, што ми даде можност да ја искористам разновидноста и убавината на селата што минуваат. 

14:30  |  ЛА ГАРОТКСА (LA GARROTXA)
ЗЕМЈА НА ВУЛКАНИТЕ

Не мина долго и го преминав историскиот мост во готски стил од 1138 година во градот Сант Јоан де ле Абадесе, кој се наоѓа на самиот раб на Пиринеите. Ова ми даде чувство дека веќе покрив одреден дел од мојот пат и дека еден од моите „контролни пунктови“ сега е зад мене. Возејќи надвор од градот, се најдов во централното подрачје на провинцијата Гирона, која е позната по својата природна убавина и вулкани, во близина на градот Олот. Возењето на SILEX ми даде можност да навлезам повеќе во културата и скриените детали за градовите. Исто така, ми овозможи да откријам патеки интересни како Виа Верда, земјена патека што ве води кон крајбрежјето низ село кое го одзема здивот. Патот порано беше железничка линија што се користеше за транспорт на текстил од индустријата што се наоѓаше во долините на Пиринеите до крајбрежјето.

17:00  |  ГРИОНА (GIRONA)
КАФЕ, ИСТОРИЈА И ИКОНИЧКАТА КРАЈБРЕЖНА ПАТЕКА ТОСА ДЕ МАР (TOSSA DE MAR) СОВРШЕНА КОМБИНАЦИЈА 

Користењето на Виа Верда (Via Verada) ме натера да го откријам прекрасниот и добро познат град за велосипедизам Гирона (Girona), вистински белег на моето патување. Остави траен впечаток во кој доминираат неговата историска катедрала, неговиот историски центар, многу ресторани и кафулиња и живата велосипедска култура. Влегувајќи во последната фаза од моето патување, почнав да чувствувам чувство на успех, што уште еднаш ме потсети на моите тркачки денови. Поврзувањето на Пиринеите со Средоземното море и конечно потопувањето на прстите во солената вода е една од најбогатите и достапните работи што може да се направат. Точните детали за рутата на моето патување беа: растојание 221 км, 147 км рамно, 30 км искачување, 44 км спуштање, мешавина од асфалтни и земјени патишта, како и патеката Виа Верда која е набиен песок. Вкупното време на патување, кое опфати неколку паузи за кафе, беше 9 часа 25 минути, со време на возење 7 часа и 45 минути. Се надевам дека ова може да ве инспирира и вас да ја испланирате сопствената мала или голема велосипедска авантура и да го откриете искуството да го видите светот околу вас од „седлото“ на вашиот велосипед.

19:30  |  SANT FELIU DE GUIXOLS (СРЕДОЗЕМНО МОРЕ)
ПОМИНУВАЊЕ НА ЦЕЛНАТА ЛИНИЈА И ПРИСТИГНУВАЊЕ ДО РАБОТ НА СРЕДОЗЕМНОТО МОРЕ